Hormoontherapie verhoogt risico op alzheimer

Hormoonvervangende therapie of hormoontherapie kan het risico op de ziekte van Alzheimer verhogen – en vrouwen die het ten minste 10 jaar lang hebben geslikt zijn het kwetsbaarst, zo stelt een nieuwe studie vast.

Vrouwen hebben meer kans op alzheimer dan mannen en hormoontherapie verhoogt het risico nog eens met 17 procent.
Het nieuwe onderzoek is in tegenspraak met eerdere studies die dachten dat hormoontherapie juist bescherming biedt tegen alzheimer en dementie, omdat het zorgde voor een hoger oestrogeenniveau.

Onderzoekers van de University of Helsinki analyseerden de medische geschiedenis van meer dan 84.000 Finse vrouwen bij wie de ziekte van Alzheimer was vastgesteld tussen 1999 en 2013, en vergeleken die geschiedenis met die van een even groot aantal vrouwen zonder alzheimer.
Vrouwen die een behandeling met alleen oestradiol hadden gekregen, hadden een verhoogd risico van 9 procent, wat opliep naar 17 procent bij degenen die de meer gangbare oestrogeen-progesteron-hormoonbehandelingen hadden ondergaan.

Volgens de onderzoekers zou het handhaven van de oestradiolspiegel na de menopauze een factor kunnen zijn in het ontstaan van alzheimer.
Zij wijzen erop dat hun onderzoek alleen een samenhang laat zien; er is geen bewijs voor een oorzakelijk verband, hoewel er stoffen uit hormoonbehandelingen zijn waargenomen in hersenplaques die veel voorkomen bij alzheimerpatiënten.

Bron: BMJ 2019; 364: 1665