Na amalgaam grijpen tandartsen nu naar autobumpermateriaal als vulling

Net nu u dacht dat het veilig was om uw kiezen te laten vullen, nadat amalgaam (dat voor 50 procent uit kwik bestond) een zachte dood gestorven was, kan het zijn dat uw tandarts binnenkort een nieuwe verbinding gaat gebruiken die ook autobumpers sterk maakt en houten vlonders beschermt.

De nieuwe verbinding, thio-urethaan, zou binnenkort het standaard vulmateriaal kunnen worden voor gaatjes en men verwacht dat het net zo sterk en duurzaam is als amalgaam. Wereldwijd hebben tandheelkundigen amalgaam laten vallen vanwege zorgen over mogelijke juridische procedures van patiënten die een slechte gezondheid – of erger – kregen nadat ze zulke vullingen hadden gekregen. Tandartsen mochten geen amalgaam meer gebruiken bij zwangere vrouwen, maar er zijn veel critici die denken dat de dampen uit de vullingen mogelijk invloed hebben op iedereen.

Onderzoekers van de Oregon Health & Science University School of Dentistry hebben een nieuwe composietvulling ontwikkeld met een bijbehorende nieuwe lijm. De kunstharsverbindingen die amalgaam hebben vervangen, blijven slechts zeven tot tien jaar goed en ze kunnen barsten tijdens het kauwen. Maar wat men niet weet is of thio-urethaan wel veilig is en wat de langetermijninvloed is op de gezondheid.

Sci Rep, 2019; 9: 2286