Mannelijke onvruchtbaarheid door chemische stoffen in huis

Chemicaliën in en om het huis maken mannen minder vruchtbaar – en de oorzaak kon door wetenschappers worden achterhaald omdat hetzelfde gebeurt met honden.

De veelvoorkomende stof DEHP (diethylhexyl-ftalaat) – die gevonden wordt in vloerkleden en vloerbedekking, meubelstoffering en bedrading – en de industriële chemische stof PCB (polycholoorbifenyl) 153, die nog steeds in voeding wordt gevonden ondanks een wereldwijd verbod, waren de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van de spermakwaliteit.

De spermakwaliteit is de afgelopen 80 jaar met 50 procent afgenomen, maar wetenschappers waren tot nu toe nog niet helemaal zeker wat de oorzaak was, hoewel zij al dachten dat het gebeurde als reactie op milieuvervuiling.

Nu weten ze echter dat het probleem dichter bij huis ligt – en eigenlijk ook letterlijk in huis. De ontbrekende aanwijzing werd door onderzoekers van Nottingham University gevonden. Zij ontdekten dat honden ook last hebben van een sterke afname van de spermakwaliteit. ‘De hond als huisdier weerspiegelt de verslechtering van de spermakwaliteit bij de mens,’ zegt onderzoeker Richard Lea.

De twee vervuilende stoffen werden gevonden in spermamonsters van mensen en honden. Zij hadden invloed op de beweeglijkheid van het sperma en veroorzaakten tevens DNA-fragmentatie, waarbij DNA wordt afgebroken in kleinere deeltjes.

Bron: Sci Rep, 2019; 9: 3409