Marihuana remt de uitzaaiing van dikkedarm-kanker

Medische marihuana, met de actieve stoffen zoals CBD (cannabidiol) en THC, zorgt niet alleen voor verlichting bij pijn en angst. Het zou ook het uitzaaien van dikkedarm-kanker kunnen vertragen, zo suggereert nieuw onderzoek.

Het stopt de snelle celdeling die kenmerkend is bij colorectale kanker en die ervoor zorgt dat er uitzaaiingen kunnen ontstaan, zo zeggen onderzoekers van Penn State College of Medicine in de VS.

‘Bij elke celdeling is er een kans dat de cel muteert en doorgaat met delen terwijl dat niet zou moeten. Dit is hoe een tumor ontstaat. Als we dus het signaal kunnen blokkeren dat kankercellen zegt door te gaan met delen, zou dat een manier kunnen zijn om die tumorvorming te stoppen,’ aldus onderzoeker Kent Vrana.

Ook bij huidkanker is de snelle celdeling kenmerkend, dus het is een mogelijkheid dat verbindingen uit marihuana ook daartegen effectief kunnen zijn.
De werking van verschillende stoffen in marihuana – bij elkaar 370 cannabinoïde verbindingen – werd onderzocht op lijnen van colorectale-kankercellen. Hoewel de meest voorkomende stoffen, THC en CBD, geen kankerwerende eigenschappen hadden, bleken
10 andere verbindingen wel kanker te kunnen bestrijden.

Colorectale kanker is een van de meest gangbare vormen van kanker. Elk jaar worden in de VS meer dan 140.000 nieuwe gevallen vastgesteld; ongeveer 50.000 Amerkanen overlijden jaarlijks aan deze vorm van kanker.

Bron: Cannabis Cannabinoid Res, 2018; 3: 272