Paddenstoelen beschermen tegen geheugenverlies

Paddenstoelen kunnen het risico op borstkanker met 64 procent verlagen, zo stond in het juninummer van Medisch Dossier – en ze kunnen er ook voor zorgen dat u mentaal scherp blijft bij het ouder worden.

Twee porties per week kunnen al zorgen voor afname van het risico op milde cognitieve stoornis (MCI) – zoals incidenteel geheugenverlies of momenten van concentratieverlies – met ongeveer 50 procent. MCI wordt vaak gezien als een vroeg stadium van dementie.

Hoewel niemand precies weet waarom paddenstoelen een dergelijk therapeutisch effect hebben, geloven onderzoekers dat het te maken heeft met een verbinding genaamd ergothioneïne, die gevonden wordt in de meeste soorten paddenstoelen.

Onderzoekers van de National University of Singapore deden zes jaar lang onderzoek naar de effecten van verscheidene paddenstoelen, zoals het fluweelpootje, de oesterzwam, de shiitake en de champignon, op een groep van 663 mensen van 60 jaar en ouder.

De groep werd onderzocht op een reeks vaardigheden op het gebied van cognitie, taal en visuospatiële waarneming (het zien en verwerken van waarnemingen in de ruimte) en er werd bijgehouden hoeveel en welke soorten paddenstoelen de deelnemers aten.

De onderzoekers ontdekten dat de optimale hoeveelheid om tegen MCI te beschermen bestond uit tweemaal per week een portie van 150 gram gekookte paddenstoelen. De beschermende werking van de paddenstoelen was ‘verrassend en bemoedigend’, aldus de onderzoekers.

Bron: J Alzheimers Dis, 2019; 68: 197–203