Waarom ons verteld wordt dat alcohol gevaarlijker is dan het echt is

Een glaasje of twee alcoholische drank kan bijdragen aan een langer leven vanaf ons 65e levensjaar – maar het kan juist levensjaren kosten voor jongere mensen, aldus onderzoekers die denken dat dit de verklaring is voor de tegenstrijdige adviezen die we vaak krijgen over alcoholgebruik.

Mensen tussen de 20 en 49 jaar oud vertegenwoordigen meer dan een derde van alle sterfgevallen door alcoholisme – dus als voor medische studies oudere mensen worden gerekruteerd, kan het zijn dat de ‘probleemdrinkers’ al zijn overleden.

Als gevolg daarvan wordt matig drinken gunstig voor de gezondheid van mensen boven de 65. Dit verklaart de helft van het aantal ‘gespaarde’ levens gerelateerd aan drinken, zoals door een verbeterde hartgezondheid. Van de sterfgevallen door overmatig alcoholgebruik komt minder dan 15 procent uit deze leeftijdsgroep.

Dus ondanks de ernstige waarschuwingen van de bewakers van onze gezondheid dat zelfs één slokje alcohol ons vroegtijdig in het graf kan doen belanden, is het risico van matig drinken ‘relatief laag’ volgens onderzoekers van het Boston Medical Center, vooral naarmate we ouder worden.

Bron: J Stud Alcohol Drugs, 2019; 80: 63–8