Genezende klanken

Een sterk opkomende vorm van therapie is genezing door geluid. Cate Montana legde haar oor te luisteren.

Ergens rond 530 voor Christus leerde Pythagoras, de eerste westerse mens die zei dat de aarde rond was, zijn toehoorders dat muziek de ziel in harmonie kan brengen, de geest kan kalmeren en het fysieke lichaam weer helemaal gezond kan maken door ‘harmonische verhoudingen’ te gebruiken als medicijn tegen psychische en lichamelijke ziekten.

In het oude Griekenland was al een enorme waardering voor muziek vanwege de impact ervan op de fysiologie. Muziek werd daar zelfs gebruikt om tijdens de Olympische Spelen de prestaties van atleten te verbeteren. De oude Egyptenaren gebruikten gezangen met vocaalklanken (klinkers) om mensen te genezen. De Aboriginals in Australië gebruikten meer dan 40.000 jaar geleden waarschijnlijk al muziekinstrumenten om mensen te genezen. En nu zijn er veel vooruitstrevende therapeuten van diverse pluimage die het helende vermogen van bepaalde geluidsfrequenties ontdekken.

Geluid is een trillende golfvorm die gemeten wordt in hertz (Hz), waarvan de frequentie per seconde gemeten wordt: 1 Hz komt overeen met 1 trilling per seconde. Het menselijk oor kan geluiden tussen ongeveer 18 Hz (18 trillingen per seconde) tot 18 kHz (18.000 Hz) waarnemen. Jonge kinderen kunnen soms geluiden horen met een frequentie hoger dan 20 kHz, en dolfijnen en walvissen kunnen frequenties produceren en waarnemen tot wel 180 kHz. Maar als we ouder worden, neemt de bovengrens van ons gehoor af.

Als we iets niet kunnen horen, betekent dat dus niet dat er geen geluid is. Het hele universum bevindt zich in een constante staat van trillingen, van elektronen die rond de kern van elke atoom bewegen tot planeten die rond hun zon draaien en verre melkwegstelsels die rond hun galactische centrum bewegen. Alles is in beweging en produceert dus iets wat als geluid kan worden waargenomen. Pythagoras noemde dat ‘de muziek der sferen’. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.