Een gezonde wervelkolom

Dankzij de zwaartekracht en het verouderingsproces kan de rug van nature enigszins inzakken. Maar voor sommigen kan de vernauwing van het wervelkanaal leiden tot pijn en andere symptomen. Nu steeds meer mensen lijden aan rugpijn is het belangrijk om u bewust te zijn van uw wervelkolom en te begrijpen hoe u die gezond kunt houden.

Een gezonde ruggengraat

De menselijke wervelkolom hoort een S-vorm te hebben – een ontwerp dat van belang is voor onze tweebenige rechtopstaande of zittende houding. De S-vorm zorgt ervoor dat de verdeling van het gewicht aangepast wordt bij beweging en dat ons hoofd en onze organen in de juiste verticale stand blijven.

Onze wervelkolom bestaat uit 24 afzonderlijke botdelen (wervels) die worden gescheiden door facetgewrichten, met daarop rubberachtige schijven kraakbeen (tussenwervelschijven), zodat de hele wervelkolom vrijelijk kan bewegen. Dit creëert ook ruimte voor het wervelkanaal, een holte die door elk van de wervels loopt en die het ruggenmerg, de ruggenmergzenuwen, banden, vet en bloedvaten omsluit.
De ruggenmergzenuwen verlaten het wervelkanaal via tussenwervelgaten om zich door het hele lichaam te vertakken. Deze gaten worden omringd door botten en banden, en veranderingen in de botstructuur kunnen ervoor zorgen dat ze nauwer worden, wat kan leiden tot druk op en beperking van de ruggenwervels of de zenuwen. Wanneer daardoor de bloedtoevoer naar de ledematen afneemt, kan er pijn of een doof gevoel ontstaan.

Spinale stenose (wervelkanaalvernauwing)

Wervelkanaalvernauwing of spinale stenose is een degeneratieve aandoening waarbij combinaties kunnen optreden van botvergroeiingen, vergrote facetgewrichten of uitstulpende tussenwervelschijven die de zenuwkanalen dichtknijpen, waardoor de zenuwen bekneld kunnen raken, of zelfs
het ruggenmerg; dan heet de aandoening centrale stenose. Dit kan voorkomen langs de hele ruggengraat: in de nek, bovenrug/borstwervels of onderrug, wat het vaakst voorkomt. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.