Wanneer slik je supplementen?

Ik krijg vaak de vraag wat nu de beste tijden zijn om uw supplementen in te nemen. Het moment van slikken kan van grote invloed zijn op de opname van de nutriënten. Vaak staan er geen aanwijzingen op de verpakking, daarom gaan we in dit artikel hier dieper op in.

In lagere doseringen is er meestal niet zoveel aan de hand, maar steeds vaker kiezen mensen er op eigen houtje voor om zeer hoog gedoseerde supplementen te slikken. Het is dan wel handig om de basisregels in acht te nemen, want anders kunt u uw gezondheid schaden. Er kan bijvoorbeeld vergiftiging optreden als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt overschreden.

Multivitamine
Wat is eigenlijk de beste tijd om uw multivitamine te slikken? De meeste mensen zullen zeggen ‘bij het ontbijt’, wat prima kan zolang het maar een wat grotere maaltijd is.1 Het slimste is om een multi in ieder geval altijd bij een maaltijd te slikken. Wanneer de maaltijd wordt verteerd, is de spijsvertering actief en verloopt de opname van nutriënten beter. Het beste is om te kiezen voor een maaltijd die vet bevat, omdat dan de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K beter worden opgenomen.2 Overdrijf niet, want als de maaltijd te veel vet bevat, kunnen sommige stoffen juist minder goed worden opgenomen.3 Onderzoekers noemen als richtlijn dat 30 procent van de calorieën van een maaltijd uit vet zou kunnen bestaan.

U zou een multi ook prima bij de lunch kunnen slikken, als dat uw eerste grotere vetrijke maaltijd van de dag is. In de avond kunt u beter geen multi slikken, omdat sommige stoffen in de multi de hersenen activeren, waardoor het lastiger kan worden om uw avondrust te vinden.4 Vooral B-vitaminen kunnen activerend werken. Sommige mensen kunnen een beetje misselijk worden na het slikken van een multi, maar dat wordt meestal minder wanneer deze bij een maaltijd wordt geslikt.5

Mineralen
Wanneer u een los mineralen-supplement in hoge dosering gebruikt zoals calcium, magnesium, ijzer of zink, kunt u daar beter geen lycopeen, caroteen of astaxanthine bij slikken.6 ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.