Wat insuline met hartziekte te maken heeft

Cardiologen met een holistische aanpak zeggen dat 9 van de 10 hartinfarcten voorkomen kunnen worden. Celeste McGovern ging op onderzoek uit en ontdekte dat hartziekten niet altijd worden veroorzaakt door een hoog cholesterol, maar door ontsteking en insulineresistentie.

Toen Nancy Bradley plotseling een enorm drukkende pijn voelde, liet ze de hondenriem uit haar handen schieten. Het voelde alsof er iemand op haar borstkas ging zitten. De pijn schoot via haar hals naar haar kaak en haar linkerarm. Een maand daarvoor was ze naar het ziekenhuis geweest met soortgelijke klachten, maar die waren minder hevig en verdwenen terwijl ze in de wachtkamer zat. Haar bloed was onderzocht en er was een hartfilmpje gemaakt, maar daar waren geen afwijkingen uitgekomen. Dus had de dienstdoende arts Nancy naar huis gestuurd met een recept voor maagzuurremmers.

Ze had daar wel haar twijfels over gehad, want haar oudere broer en zus hadden allebei een hartinfarct gehad, en haar vader was op zijn 53e overleden na een viervoudige bypassoperatie. Nancy was 57. En inderdaad, op een hete ochtend in augustus 2017, terwijl ze alleen met haar hond Marley op een bospad liep, kwam de pijn terug, en hoe!

Eerst dacht ze nog dat haar benauwdheid werd veroorzaakt door de rook van bosbranden, die als zeemist over het berglandschap van Kamloops in Brits-Columbia was neergedaald en al weken in de lucht hing. Maar toen ze een golf misselijkheid voelde opkomen en begon te trillen, wist ze dat er meer aan de hand was.

Nancy tastte in haar zak en vond een pakje sigaretten, en toen herinnerde ze zich dat ze haar mobiele telefoon thuis had laten liggen. Het zweet droop van haar gezicht. Ze kon nauwelijks een stap zetten. De bomen leken rond te tollen en ze viel op de grond. Ik moet thuis zien te komen, dacht ze, anders ga ik hier dood.

Meestal kwam Nancy wel mensen uit de buurt tegen, die hun hond uitlieten of aan het joggen waren. Maar op deze zaterdagochtend was er geen sterveling te bekennen. Maar Marley bleef bij haar in de buurt, de volle 40 minuten die ze nodig had om naar huis te kruipen, wat normaal een wandelingetje van 5 minuten was.

Toen Nancy de alarmcentrale aan de lijn had, was ze niet meer in staat om te praten. Daarom werd er een tweede ambulance met een cardioloog gestuurd. Toen ze bij het ziekenhuis aankwam, stond het operatieteam al klaar. Uit scans bleek dat haar hartweefsel blijvend beschadigd was. Er werd meteen een stent geplaatst in een grote kransslagader die voor 95 procent vernauwd was. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.