Suiker voor kinderen: hoe de tabaksindustrie de frisdrankindustrie veranderde

De tabaksfabrikanten, ook wel ‘Big Tobacco’ genoemd, zagen het belang in van verslavende ingrediënten in sigaretten en pasten dezelfde principes toe toen ze frisdranken gingen verkopen – om vervolgens de spelregels te veranderen door zich op kinderen te richten.

Is ‘Big Soda’ – de fabrikanten van suikerrijke frisdranken – net zo slecht als Big Tobacco in het verbloemen van de gezondheidsrisico’s van zijn producten?

De parallel is vaker ter sprake gebracht, maar in 2017 ging een advocatengroep genaamd Praxis Project een stap verder: zij spanden een rechtszaak aan waarin Coca-Cola direct werd beschuldigd van het overnemen van de tactiek van de Big Tobacco-fabrikanten, die ‘wetenschap’ inzetten om te bewijzen dat hun drankjes niet schadelijk waren. Amper vijf maanden later trokken zij de rechtszaak in, met als reden dat ze hun hand hadden overspeeld.

In de aanklacht beweerde Praxis dat Coca-Cola – met hulp van de American Beverage Association (Amerikaanse belangenvereniging voor de frisdrankindustrie) – in 2012 een campagne van ‘onjuistheden en misleiding’ had opgetuigd tegen de groeiende hoeveelheid bewijs die een verband aantoont tussen suikerrijke drankjes en obesitas, diabetes type 2 en hartziekten.

‘Net als de tabaksindustrie, die in 1953 een onderzoekscommissie had ingesteld als reactie op wetenschappelijk bewijs dat roken met longkanker in verband bracht, was ook de strategie van Coca-Cola het “cultiveren van relaties met wetenschappers” om “evenwicht te brengen in het debat” over dranken met toegevoegde suiker,’ zo stelde Praxis in de aanklacht. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.