WHO blaast sterftecijfer door mazelen op

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blaast het aantal doden op dat wereldwijd door mazelen is veroorzaakt om zo deelname aan BMR-vaccinatieprogramma’s te stimuleren.

De organisatie is geneigd de mazelen als oorzaak van kindersterfte aan te wijzen als de ware oorzaak helemaal niet vaststaat. De WHO beweert zelfs dat het sterftecijfer door mazelen in Zuidoost-Azië hoger is dan het totaal aantal geregistreerde gevallen, aldus een onafhankelijk onderzoeker.

De WHO zegt dat er in 2017 wereldwijd 110.000 kinderen aan mazelen zijn overleden. Maar dat cijfer kon weleens behoorlijk overdreven zijn. De schattingen hebben meer te maken met nattevingerwerk en aannames dan met harde cijfers, zegt onafhankelijk onderzoeker Peter Johnson.

De WHO gebruikt twee parameters om tot het totaal aantal sterfgevallen door mazelen te komen: de totale zuigelingensterfte in een land en de BMR-vaccinatiegraad. In gebieden met een lage vaccinatiegraad gaan WHO-onderzoekers ervan uit dat de kindersterfte vaker door mazelen wordt veroorzaakt.

Die aanname leidt tot statistische onjuistheden, zoals het melden van 28.474 gevallen van mazelen in Zuidoost-Azië in 2017… en 35.925 sterfgevallen door mazelen.

Daarnaast vonden 107.000 van de 110.000 sterfgevallen plaats in de armste landen van de wereld: dat wijst erop dat armoede waarschijnlijk de ware oorzaak is. Bovendien houdt het onderzoek geen rekening met de verbeterde behandelmogelijkheden van mazelen, zoals het toedienen van vitamine A, wat ervoor zorgt dat de kans op een dodelijke afloop daalt.

MMWR Morb Mortal Wkly Rep, 2018; 67; 1323-9