Gezond in een (glazen) fles

Onlangs is er een studie uitgekomen, waarbij onderzoekers hebben gekeken naar het effect van de verpakking op de kwaliteit van olijfolie. De meeste mensen weten wel dat het beter is om olie te bewaren in glas, maar wat wordt er zichtbaar als je dit in een laboratorium gaat meten? De onderzoekers hebben gekeken naar wat er gebeurt met de polyfenolen in de olijfolie.

Polyfenolen zijn actieve plantenstoffen die in verband worden gebracht met een lagere kans op ziekten zoals kanker, diabetes, mentale achteruitgang en bloedvatproblemen.1,2 Ze komen rijkelijk voor in olijfolie. De onderzoekers ontdekten dat de polyfenolen in olijfolie uit plastic na een jaar met 52 - 65 procent zijn afgenomen, wanneer de flessen zijn blootgesteld aan licht. Bij doorzichtig glas waren de polyfenolen met 43 tot 65 procent afgenomen. Wanneer de plastic flessen in het donker bewaard werden, namen de polyfenolen met 26 tot 41 procent af. Zat de olie in donker glas en was dit in het donker bewaard, dan was de achteruitgang slechts 10 tot 15 procent.

Het is dus heel verstandig om olijfolie in het donker te bewaren, het liefst nog in een donkere fles. De onderzoekers melden ook dat plastic flessen zuurstof doorlaten en daardoor olie eerder laten oxideren. Weer een reden om te kiezen voor glas en niet plastic. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.