Het écht gezond hartdieet

Bijna de helft van alle sterfgevallen door hartziekten wordt veroorzaakt door verkeerde voeding, maar dit heeft niets te maken met verzadigde vetten.

De gangbare theorie over de oorzaken van hartaandoeningen klopt: het is een ziekte ten gevolge van een verkeerd eetpatroon. Maar het heeft weinig te maken met verzadigde vetten uit vlees en zuivel, die de slagaderen zouden verstoppen. Het is het gevolg van het eten van te weinig volle granen, groenten, fruit en noten en teveel bewerkt voedsel en dranken.

Een 'slecht' dieet is verantwoordelijk voor bijna de helft van alle sterfgevallen door hart- en vaatziekten. Met wereldwijd 17,6 miljoen sterfgevallen per jaar – met inbegrip van ongeveer 650.000 in de VS alleen al – kan gezond eten miljoenen levens redden. Het overschaduwt alle andere bekende risico’s, zoals roken, een gebrek aan lichaamsbeweging, stress en alcoholisme.

Het aantal sterfgevallen blijft stijgen en dat kan komen doordat we ons nog steeds focussen op de theorie van verzadigde vetten. Maar toen onderzoekers van de Martin Luther Universiteit in Duitsland het eetpatroon en de kans op overlijden door hart- en vaatziekten in 51 Europese landen onderzochten, vonden ze geen enkel bewijs dat het iets te maken had met vetten.1 ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.