Geneesmiddelen als een lucratief verdienmodel

Farmaceuten gebruikten een vierstappenplan om goed verkopende geneesmiddelen te maken die hele leefgemeenschappen de das omdeden.

Williamson is een Amerikaans stadje in West-Virginia met zo’n 2800 inwoners. Een doodgewoon stadje, waar bijna nooit iets gebeurt wat de krant haalt. Totdat het in opspraak kwam vanwege het veelvuldige gebruik van opioïden: zware, morfineachtige pijnstillers. In de VS neemt het gebruik daarvan inmiddels epidemische vormen aan. Alleen al in Williamson gaven twee apotheken maar liefst 21 miljoen pillen uit. Niet voor niets wordt het stadje ook wel ‘Pilliamson’ genoemd.

De gevolgen van deze pillenslikkerij zijn desastreus. Hele leefgemeenschappen in de VS dreigen eraan onderdoor te gaan. De Amerikaanse overheid schat dat verslaving aan opioïden het land nu al bijna één biljoen euro heeft gekost aan verloren productiecapaciteit. Economen ramen dat daardoor 20 procent van de mannelijke beroepsbevolking niet deelneemt aan de arbeidsmarkt. Met andere woorden: een op de vijf mannen is als gevolg van een verslaving aan opioïden niet in staat om te werken. In West-Virginia is de situatie echt zorgelijk, vooral in plaatsen nabij Williamson. In het naburige Huntington lijdt 10 procent van de baby’s bij de geboorte al aan afkickverschijnselen.

Er zijn meer dan genoeg regels en voorzorgsmaatregelen. Hoe kon het dan toch gebeuren dat mensen zo massaal aan de zware pijnstillers gingen? Volgens onderzoeker Chris McGreal heeft een combinatie van vier factoren deze ellende veroorzaakt. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.