Baas in eigen buik?

De geboortezorg heeft een groot doel: de moeder ondersteunen bij het op de wereld zetten van een gezond kind. Hierbij wordt steeds minder risico acceptabel gevonden. Met het gevaar dat gezonde zwangere vrouwen tijdens een normale zwangerschap en bevalling allerlei medische handelingen krijgen aangeboden die dit grote doel voorbijstreven. Tegelijkertijd wordt het voor de zwangere vrouw moeilijker om baas in eigen buik te blijven. Want we willen toch allemaal een gezond kind?

Geboortezorg begint op het moment dat twee partners in verwachting willen raken (preconceptiezorg) en eindigt aan het einde van de kraamperiode, zes weken na de bevalling. Tijdens deze periode kunt u door verschillende zorgverleners begeleid worden, zoals de (klinisch) verloskundige, gynaecoloog, huisarts, kraamverzorgende, zwangerschapsbegeleidster/doula of een lactatiekundige.
Vanaf het eerste moment heeft voorlichting als doel om een zo gezond mogelijk kind te krijgen. Adviezen richten zich daardoor met name op (een steeds langer wordende lijst) leefstijlinterventies met zaken die een zwangere vrouw beter niet kan doen. Natuurlijk is het op zijn plaats om u te wijzen op de risico’s rondom het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals rauwe vis en rauwmelkse kaas, en het gebruik van alcohol en tabak. Helaas kan de focus op wat u níet mag ook averechtste gevolgen hebben. We zien dit bijvoorbeeld bij het gebruik van vitamine A. Tijdens de eerste afspraak met de verloskundige zal ter sprake komen dat u als zwangere vrouw vooral niet te veel vitamine A binnenkrijgt, geen voedingssupplementen met vitamine A moet gebruiken en geen leverworst moet eten. Doet u dit wel, dan geeft dit schade aan het ongeboren kind. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.