Het nut en risico van gelijktijdig gebruik

Langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan soms tot ernstige vitamine- en/of mineralentekorten leiden. Dat is ook het geval bij maagzuurremmers. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen, leggen uit wat u moet weten, als u deze medicijnen gebruikt.

Maagzuurremmers, met name proton-pompremmers zoals omeprazol en pantoprazol, zijn al jaren de meest voorgeschreven medicijnen door huisartsen. Dit blijkt uit gegevens van het onderzoeksinstituut Nivel over medicijngebruik, die jaarlijks worden gepubliceerd. In 2017 kreeg ruim 16 procent van de patiënten, ingeschreven bij een huisartsenpraktijk, maagzuurremmers voorgeschreven. Het gaat om een grote groep gebruikers die deze vaak langdurig slikt. Bij het genoemde percentage is nog niet de verkoop via de drogist gerekend. Het aantal gebruikers van maagzuurremmers ligt daarom vele malen hoger.
Sinds enkele jaren zijn de verschillende medicijnen tegen brandend maagzuur niet meer uitsluitend op recept verkrijgbaar, maar kunt u ze ook zonder recept bij de drogist kopen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.