De hersenen vetmesten

Plantaardige olie is gezond en we moeten er meer van gebruiken, krijgen we al decennialang te horen. Maar twee Amerikaanse artsen, Joseph Mercola en James DiNicolantonio, zeggen dat deze olie de kans verhoogt op dementie en andere aandoeningen.

Als u de Amerikaanse voedingsrichtlijnen uit 2015 volgt of de Schijf van Vijf van het Nederlandse Voedingscentrum, gebruikt u veel plantaardige vetten zoals maïs- en zonnebloemolie en vloeibare margarine, om uw cholesterol laag te houden en uw kans op hartziekte te verminderen.
Deze adviezen moedigen u aan om plantaardige oliën te gebruiken, maar negeren een ander, ontzettend belangrijk type vet: omega 3. Omega 3-vetzuren staan al heel lang bekend als ‘gezond voor het hart’, maar ze staan niet in de Schijf van Vijf. En tegenwoordig worden ze door de media zelfs in een kwaad daglicht gesteld.
Veel cardiologen beschouwen omega 3 niet langer als gezond voor het hart. Zelfs Eric Topol, hoofdredacteur van Medscape, een vooraanstaand medium voor nieuws, zegt: ‘Ik heb een heleboel patiënten die visolie gebruiken en ik dring er bij hen op aan daarmee te stoppen.’ De Amerikaanse Kankervereniging beweert zelfs dat visolie de kans op prostaatkanker vergroot.
Gelukkig is het Voedingscentrum wat milder in zijn oordeel, maar het is ook niet enthousiast over het gebruik van omega 3. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.