Ik raak ervan ondersteboven

We weten allemaal wel dat met de voeten omhoog zitten goed voor ons is, maar als we ons hele lichaam omkeren, is dat nóg beter voor de gezondheid van het hart en het reduceren van stress, aldus Charlotte Watts.

Veel mensen associëren inversies (omkeringen) met de acrobatiek van handstanden, schouderstanden en hoofdstanden bij yoga. Hoewel deze meer dynamische houdingen hun voordelen hebben, kan het omkeren van onze gebruikelijke verhouding tot de zwaartekracht – zodat we ons lichaamsgewicht niet hoeven te dragen – een rustgevend en bevrijdend effect hebben op lichaam en geest.
Door de heupen boven het hoofd te plaatsen, wordt de lymfestroom bevorderd die zo belangrijk is voor de immuunfuncties en de ontgifting. De weefselvloeistof (lymfe) vloeit via de bloedbaan door het hele lichaam. Maar in tegenstelling tot de bloedsomloop heeft het lymfesysteem geen pomp, zoals het hart.

In plaats daarvan vertrouwt de lymfestroom volledig op de motoriek om te kunnen stromen. Door de benen op te tillen, kunnen vloeistoffen die zich ophopen in de benen door de zwaartekracht terug in het lichaam stromen om zo de bloedsomloop en de gezondheid van het hart te bevorderen.

Houdingen waarbij het ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.