Bewegen op doktersrecept

Beweging is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Maarten Klatte legt uit wat er mis gaat als we er te weinig mee doen en deelt de voordelen, die hij graag op recept aan zijn patiënten meegeeft.

Ik kijk naar mijn kleinkinderen en zie ze kruipen, rollen, klimmen, sjouwen, rennen, springen, dansen. Bewegen is ingebouwd in elke vezel. Vanaf de start. Ze kunnen niet anders. Het is hun natuur.

Maar we zijn niet alleen natuur. Cultuur is ook een factor. Denk aan stoelen. Die nodigen uit om te gaan zitten. En op school leren we zelfs om langdurig stil te zitten.

Tel daar ook nog eens de zuigkracht van de informatietechnologie bij op: smartphones, computers, tablets en TV. Zij vormen een niet meer weg te denken stuk van onze cultuur die ons verleidt om naar beweging te kijken. Terwijl wij stilzitten!

Machines hebben het fysieke werk overgenomen, wij zitten achter een scherm.

Beseffen we wel dat we in snel tempo een bewegingsarme cultuur hebben gecreëerd? Cultuur en natuur, de verhouding is uit balans.
Stelt u zich voor dat er een medicijn zou bestaan dat alle positieve werkingen in het kader op de volgende pagina zou hebben, en geen enkele negatieve bijwerking. Het zou driedubbel gepatenteerd zijn en zeker vele miljarden waard. De media zouden volstaan met berichten over deze ‘wonderpil’.

Wel, dat ‘medicijn’ bestaat. Alleen niet in de vorm van een pil. We hebben het al ‘aan boord’.
Het is niet gepatenteerd. Het kost ook geen miljarden, het is gratis. En dit uitzonderlijk goed werkende medicijn heeft een naam. Het heet ‘beweging’! Het is vrij verkrijgbaar en iedereen heeft er evenveel toegang toe.

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.