En er was laserlicht...

Laserlicht – fotobiomodulatie – is een heel nieuw middel voor spier- en gewrichtspijn, wondgenezing, ontsteking, stemmingsstoornissen en nog veel meer. Celeste McGovern heeft het onderzocht.

Het beste van sciencefiction-geneeskunde kunt u zien in de films en series van Star Trek, aan boord van het ruimteschip de USS Enterprise. Een patiënt met een gapende wond, veroorzaakt door een futuristisch wapen, wordt ‘overgestraald’ naar het ruimteschip. Daar, in de ziekenboeg, richt ‘Bones’ McCoy met een handzaam apparaatje een straal licht op de wond. Je ziet de wond snel kleiner worden en binnen enkele seconden verdwijnen, zonder het kleinste litteken achter te laten.

Het werkt in het echte leven niet zo snel en niet zo perfect, maar we kennen de techniek van genezing door licht al wel. Het heet LLLT (low level laser therapy: laagvermogen-lasertherapie) en wordt door enkele toonaangevende geneeskundigen al tientallen jaren gebruikt. En de techniek gaat met de snelheid van het licht vooruit. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.