Laat los!

Wat we denken en voelen geeft binnen twee seconden een verandering in genetische expressie. Gedachten en gevoelens worden razendsnel vertaald in een DNA-commando. Een goede reden om eens stil te staan bij wat we eigenlijk allemaal denken en voelen. Dat DNA-commando kan namelijk een positief maar ook een negatief effect hebben op lichaam en geest.

In december 2004 waren mijn vrouw en ik met vakantie op de Malediven. Het was Tweede kerstdag en ik stond op het terras van de vakantiewoning die op palen was gebouwd in zee. Ik filmde de Indische Oceaan en zag in de verte een surfer die opeens de hoogte in leek te gaan. Tegelijkertijd werd het water onder onze paalwoning massaal weggetrokken. Ik had bij dit alles een oké-gevoel. Mijn vrouw daarentegen voelde nattigheid en maande mij om met haar mee te vluchten. Wij hadden nooit gehoord van een tsunami. In de dagen erna werden we ons bewust van de omvang van de ramp.

Twee mensen die hetzelfde waarnemen, maar dit verschillend interpreteren. Ook al was mijn oké-gevoel onterecht, er was een biochemische en fysiologische ‘ontspanning’. Mijn hartslag, bloeddruk en adrenaline gingen niet omhoog. Mijn vrouw schatte de situatie terecht in als ‘niet pluis’. In haar lichaam gebeurde het omgekeerde: Een fight-flight reactie. Stijging van stress hormonen, hartkloppingen, onrust. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.