Veel oudere ziekenhuis-patiënten krijgen verkeerde medicijnen

Ongeveer vier van de vijf oudere patiënten worden uit het ziekenhuis ontslagen met een ‘onjuist’ recept. Ofwel krijgen ze een schadelijk medicijn voorgeschreven ofwel blijft een recept voor een effectief geneesmiddel uit.

Verkeerde recepten veroorzaken vaak de dood van oudere patiënten; en zij die er ernstige gevolgen van ondervinden worden gemiddeld drie keer vaker opnieuw opgenomen in het ziekenhuis voordat ze herstellen, zo blijkt uit een recente studie.

Onderzoekers van de Aberdeen Royal Infirmary in Schotland analyseerden de gegevens van 259 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar die waren opgenomen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis, en daarna werden ze nog drie tot vier jaar gevolgd.

De ouderen kregen in totaal 2.411 soorten medicijnen, wat betekent dat velen negen of meer middelen gebruikten. Daarvan kreeg 59 procent ‘onjuiste medicatie’, zoals een verkeerd geneesmiddel; en bijna 70 procent kreeg geen recept mee terwijl dat wel moest.

Tijdens de 40 maanden daarna volgden gemiddeld twee heropnamen in het ziekenhuis en ongeveer de helft van de patiënten stierf. Het voorschrijven van niet geschikte medicatie verdubbelde het risico op drie of meer heropnamen in het ziekenhuis, terwijl het uitblijven van een recept gepaard ging met een toename van 88 procent van de mortaliteit.

In een andere studie onder 1.280 mensen in Zuid-Engeland ontdekten onderzoekers dat een op de drie oudere volwassenen na een ontslag uit het ziekenhuis een ernstige bijwerking van een medicijn ondervindt. Ongeveer de helft van de gevallen had voorkomen kunnen worden, wat duidt op het verkeerd voorschrijven van medicatie.

De Britse onderzoekers schatten dat de behandeling van ‘medicatiegerelateerde schade’ bij ouderen de nationale gezondheidszorg 560 miljoen euro per jaar kost, en 90 procent daarvan houdt verband met heropnamen in het ziekenhuis.

Bron: Br J Clin Pharmacol, 2018 May 9. doi: 10.1111/bcp.13607 (mortaliteitsrisico); and doi: 10.1111/bcp.13613 (medicatiegerelateerde schade)