Big Pharma betaalt zwijggeld om opioïden

Een verslaving aan opioïde pijnstillers is de meest dodelijke drugsepidemie in de Amerikaanse geschiedenis, en wordt gedeeltelijk gevoed door farmaceutische bedrijven die artsen omkopen om meer recepten uit te schrijven.

Artsen die de steekpenningen accepteren, zoals gratis maaltijden, reizen of lucratieve advieskosten, schrijven ongeveer 9 procent meer recepten voor opioïden uit, ontdekten onderzoekers van het Boston Medical Center.

Farmaceutische bedrijven geven per jaar meer dan 7,8 miljoen euro uit om artsen aan te moedigen om opioïden, zoals oxycodon, fentanyl en codeïne, voor te schrijven. De meest gulle gevers zijn INSYS Therapeutics, Teva Pharmaceuticals en Janssen Pharmaceuticals. Een ‘stimulans’ kan zijn: maaltijden, spreekuren, reizen, advieskosten en ‘onderwijs’.

Ongeveer 370.000 Amerikaanse artsen schreven in 2015 een opioïde pijnstiller onder Medicare Part D (in Nederland is dit de B2-code waarmee de medicijnen vergoed worden door de zorgverzekeraar). En de artsen die een steekpenning accepteerden, schreven 9 procent meer van deze recepten uit.

De algemene trend in de Verenigde Staten was dat het opioïdengebruik van 2014 tot 2015 licht daalde, maar bij de artsen die zich lieten omkopen werd een omgekeerd patroon waargenomen; en in 2015 werden meer recepten uitgeschreven dan in 2014.

In 2016 stierven meer dan 27.000 Amerikanen aan een opioïdenverslaving en honderdduizenden anderen zijn afhankelijk van de medicijnen.

Bron: JAMA Intern Med, 2018; 178: 861–3