Antioxidanten zorgen ervoor dat uw hart jong blijft

Een voedingssupplement kan de effecten van veroudering van onze bloedvaten tegengaan, en ze tot 20 jaar jonger maken.

Het supplement vermindert de arteriële stijfheid met ongeveer 42 procent, een drastische verbetering die, als ze aanhoudt, het risico op hart- en vaatziekten met ongeveer 13 procent doet afnemen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Colorado in Boulder.

De antioxidant MitoQ, een aangepaste vorm van het co-enzym Q10, werkt specifiek op de mitochondriën (de ‘krachtpatsers ‘ onder onze cellen) en verandert de beschermende laag aan de binnenkant van onze bloedvaten (endotheel), zodat de bloedvaten wijder worden. Dit verbetert de doorstroming van het bloed.

Al na zes weken waren de verbeteringen zo groot dat de bloedvaten functioneerden alsof ze 15 tot 20 jaar jonger waren, stellen de onderzoekers, die het supplement testten onder 20 gezonde mannen en vrouwen in de leeftijd van 60 tot 79 jaar.

De deelnemers kregen ofwel MitoQ ofwel een placebo en na een ‘wash-out ‘ van twee weken waarin ze niets gebruikten, kregen ze het andere middel. Als ze het supplement gebruikten nam de slagaderverwijding met 42 procent toe.

Deze studie is de eerste klinische studie naar het effect van een antioxidant, zoals MitoQ, op de vasculaire functie. Het brengt ook de potentiële voordelen van antioxidanten onder de aandacht, nadat ze in andere onderzoeken werden afgedaan als ‘inefficiënt’.

Deze studie blaast de in diskrediet geraakte theorie dat het aanvullen van het dieet met antioxidanten de gezondheid kan verbeteren nieuw leven in, aldus Doug Seals, een van de onderzoekers.

MitoQ behoort tot de ‘goede ‘ supplementen en wordt beschouwd als een farmaceutische, nutraceutische vitamine. Het is een aangepaste vorm van het van nature voorkomende antioxidant co-enzym Q10 dat doelgericht werkt op de mitochondriën in cellen.

Bron: Hypertension, 2018; 71:1056–63