Mediterraan dieet vertraagt het verouderingsproces

Het is geen nieuws (maar nog steeds de moeite waard om het te herhalen): het volgen van een mediterraan dieet helpt het verouderingsproces vertragen, hebben onderzoekers nogmaals aangetoond. Maar dit keer hebben ze er nog een boodschap aan toegevoegd: vul het dieet aan met co-enzym Q10.

Dit helpt de cognitieve achteruitgang tegen te gaan, voorkomt de afbraak van spieren en weefsels, en vermindert ontstekingen – die verband houden met een reeks chronische aandoeningen, gaande van hartaandoeningen tot artritis en sommige vormen van kanker. Maar de echte sleutel is het strikt volgen van het dieet én het nemen van CoQ10-supplementen, aldus onderzoekers.

In een reeks van zes afzonderlijke onderzoeksrapporten hebben onderzoekers de gezondheidsvoordelen beschreven van het dieet met volle granen, verse groenten en fruit, koudgeperste extra vergine olijfolie, noten en zaden als de belangrijkste bronnen van vetten, met gematigde hoeveelheden vis en zuivelproducten, met nog minder rood vlees, en dat alles weggespoeld met een glas wijn bij de maaltijd.

Trouw zijn

Een groep onderzoekers ontdekte dat het scala aan gezondheidsvoordelen verband hield met de mate van therapietrouw. Met andere woorden: hoe beter u zich aan het dieet houdt, hoe hoger u scoort op een aantal kenmerken van een gezonde veroudering.

Ondanks het feit dat een groot aantal wetenschappers het dieet bestudeert, kan niet worden verklaard waarom het zo goed werkt. Een onderzoeker ondernam er een poging toe: het verlaagt de bloedvetten (lipiden), beschermt de cellen tegen schade die veroorzaakt wordt door oxidatieve stress, vermindert ontstekingen en vertraagt de productie van groeifactoren die bijdragen aan kanker.

Bron: J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2018 Mar 2;73(3):315-317.