In het ‘originele’ Paleodieet draaide alles om vis

Denk aan Paleo, en u denkt waarschijnlijk aan een dieet op basis van vlees, maar in de steentijd aten mensen vooral veel vis, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Mensen die zo’n 10.000 jaar geleden in Zuid-Scandinavië leefden, haalden het grootste gedeelte van hun eiwitten uit vis. Minder dan 40 procent was afkomstig van zoogdieren, zoals herten of wilde zwijnen. Minder dan 3 procent van de eiwitten kwam uit planten, paddenstoelen, bessen en noten.

Onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden slaagden erin om de samenstelling van het originele Paleodieet te achterhalen door de skeletten te analyseren van 82 mensen die tussen 10.000 en 7.500 jaar geleden in Scandinavië leefden.

Gotland

Vis vormde een nog belangrijker deel van de voeding van mensen die op het eiland Gotland leefden. Daar bestond 60 procent van de totale voedselinname uit vis. Mensen die aan de Zweedse westkust woonden, waren eveneens grote viseters.

De samenstelling van het dieet suggereert dat mensen veel eerder in gemeenschappen gingen leven dan antropologen suggereerden. Vissen is een statische vorm van activiteit, terwijl de jacht op zoogdieren een meer nomadisch bestaan vereist.

et soort vis dat gegeten werd in diverse gemeenschappen varieerde van plaats tot plaats: aan een meer aten onze voorouders karper, baars, snoek en kwabaal, en aan zee aten ze voornamelijk kabeljauw.

Bron: J Archaeol Sci, 2018 May; 93: 196–210