Ongewenst in het systeem

Vrijwel de hele moderne geneeskunde is ervan overtuigd dat rugpijn een mechanische oorzaak heeft, afkomstig van onder- of overbelasting. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat ongewenste bacteriën weleens de oorzaak konden zijn. Cate Montana doet verslag.

Ongeveer 80 procent van ons mensen krijgt op enig moment in zijn leven last van chronische lagerugpijn. In de VS is lagerugpijn de op één na belangrijkste reden om medische hulp te zoeken (verkoudheid staat bovenaan). De geschatte jaarlijkse behandelkosten voor lagerugpijn bedragen in de VS maar liefst $ 88 miljard.1 In Nederland bedragen de zorgkosten naar schatting € 337 miljoen. Dat zijn dus alleen de zorgkosten; de kosten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid door lagerugklachten zijn een veelvoud hiervan.

De mogelijke oorzaken van lagerugpijn zijn talrijk en lopen sterk uiteen: overbelasting, verrekking en beschadiging komen het meest voor. Die aandoeningen duren relatief kort vergeleken bij pijn die wordt veroorzaakt door normale ‘slijtageprocessen’ in het lichaam, zoals degeneratie van de tussenwervelschijven, radiculopathie (beknelling van en schade aan de zenuwwortels in de rug), een discushernia of gescheurde discus (tussenwervelschijf), stenose (vernauwing van het wervelkanaal), ischias (geïrriteerde zenuw in de bil) en spondylolisthesis (verschoven wervels). Andere bekende oorzaken van lagerugpijn zijn ontsteking, tumoren en cysten, artrose en reuma, endometriose (wildgroei van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder), osteoporose, fibromyalgie, nierstenen, een chronische leveraandoening en artritis psoriatica (gewrichtsontsteking die gepaard gaat met psoriasis). ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.