Het glas halfvol: de waarheid achter spookverhalen over alcohol

Sommigen beweren dat ‘matig’ drinken goed voor ons is, maar volgens een recent grootschalig onderzoek kan bijna iedere hoeveelheid alcohol dodelijk zijn.

Bestaat er zoiets als een veilige hoeveelheid alcohol? Gezondheidsorganisaties over de hele wereld lijken daarvan overtuigd, al verschilt de hoeveelheid van land tot land. In de Verenigde Staten wordt ervan uitgegaan dat het drinken van maximaal twee en een halve fles wijn verspreid over de week (en de helft daarvan voor vrouwen) niet veel schade aanricht. Misschien niet verbazingwekkend, is Spanje wat guller met drie en een halve fles, terwijl in Duitsland en Italië de limiet slechts iets meer dan twee is. Maar onlangs hebben de Britse autoriteiten de hoeveelheid die wekelijks veilig gedronken kan worden, verlaagd tot niet veel meer dan één fles.

Uit een recent grootschalig onderzoek, waaraan bijna 600.000 mensen meewerkten, blijkt dat deze richtlijnen geen van alle kloppen. Althans, de berichtgeving in de media en het commentaar daarop zeggen dit. Het publiek kreeg te horen dat het drinken van om het even welke hoeveelheid je leven kan verkorten. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.