Uitgelezen: Gezondheidsklachten door straling

Electrohypersensitiviteit. Een milieuaandoening in opmars

Door Jolanda van Dam, ervaringsdeskundige

Het schokkende relaas van een vrouw die de wereld onder haar voeten ziet wegzakken door onbegrepen, allesoverheersende gezondheidsklachten.

In dit boek geeft Jolanda van Dam een inkijkje in haar leven dat beheerst wordt door stralingsgevoeligheid of electrohypersensitiviteit (EHS). EHS is een relatief nieuwe aandoening die wordt veroorzaakt door electromagnetische velden, zoals alom aanwezig in ons hedendaagse leven. Denk aan mobiele telefoons, wifi, zendmasten, elektriciteitsnetwerken: we staan er ongewild allemaal aan bloot.

Dit pittig geschreven boek is wars van zelfmedelijden of sentiment, terwijl daar toch alle reden toe zou zijn. Van Dams leven gaat helemaal op de schop. Ze woont voornamelijk in een speciaal geprepareerde kamer of zit buiten op de veranda, vrij van de meeste straling.

In huis kan ze de tv, het elektriciteitsnetwerk, het wifi-netwerk en de DECK telefoon van de buren niet meer verdragen. Haar eigen gezin past zich volkomen aan. Het kan niet anders. Geen mobiele telefoons aan in huis, geen wifi-netwerk meer.

Jolanda’s klachten worden steeds erger: van hoofdpijnen en slapeloosheid tot tinnitus en groeiende afgeleide overgevoeligheden voor chemische stoffen, synthetische kleding en voedingsmiddelen.

Het is schokkend om te lezen dat artsen geen idee hebben waar haar klachten vandaan komen en ervan uitgaan dat het probleem wel tussen de oren zal zitten. Ook wordt aan een auto-immuunziekte gedacht. Zo start een even eindeloze als ontmoedigende zoektocht naar de bron van Jolanda’s ellende. Dan stuit ze op de Stichting EHS en komt in contact met lotgenoten. Hun verhalen sluiten naadloos aan op het hare. Ze schrikt ervan en kan haast niet geloven dat het dus om een ‘echte’ aandoening gaat. Een aandoening die in diverse landen erkend is. Maar (nog) niet in Nederland. Zij en haar man besluiten om hun huis stralingvrij te maken. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.