Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit

Je zou je arts net zo min advies vragen over voeding als dat je bij een woestijnnomade naar de geheimen van sneeuw zou informeren. De artsenkennis over voeding is zeer minimaal; er wordt tijdens de vijf jaar durende geneeskundestudie dan ook maar een uur of tien besteed aan voedingsleer.

Of je nou popcorn eet of broccoli…

De meeste artsen hangen de, voor het eerst in 1878 door de Duitse voedingsdeskundige Max Rubner geopperde, ‘een-calorie-is-een-calorie’ theorie aan. Interessant genoeg werd deze visie in de vijftiger jaren van de vorige eeuw herzien door de suikerindustrie, toen haar producten tijdelijk onder vuur kwamen te liggen – totdat het gevaar, of de kritiek, succesvol werd afgewend door te stellen dat niet suiker, maar verzadigde vetten in dierlijke producten de boosdoener waren van het dichtslibben van onze aderen. Een opvatting die tot op heden nog opgeld doet.

Het ‘een-calorie-is-een-calorie’ kamp is ervan overtuigd dat het allemaal met hoeveelheid en niet met kwaliteit te maken heeft: alle calorieën zijn gelijk… Volg dit pad naar z’n logische conclusie en je passeert een groot zwart gat om in een parallelle wereld terecht te komen, waar sprookjes ineens waarheid zijn. In deze verwrongen werkelijkheid bestaat geen direct verband tussen wat we eten en onze totale gezondheid, zolang we maar genoeg van alles eten. Iemand die dagelijks 500 calorieën aan chocopopcorn eet, is dan net zo gezond als iemand die evenveel calorieën aan broccoli wegwerkt. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.