De rommel opruimen

Gabriël Devriendt volgde een opleiding tot bioloog en plantenkundige aan de Universiteit van Gent. Na een lange carrière in de farmaceutische industrie houdt hij zich nu vooral bezig met research en de ontwikkeling van natuurlijke stoffen ter bevordering van de gezondheid, binnen het wetenschapsinstituut Pures.

Wat bracht u ertoe om de overstap te maken van de farmaceutische industrie naar het ontwikkelen van natuurlijke middelen?

‘Dit kwam voort uit pure frustratie met de werkwijze van de farmaceutische industrie. Als een natuurlijk product – een plant – al duizenden jaren werkzaam is als geneesmiddel, waarom zou je er dan stoffen uit isoleren? Vier op de vijf huidige geneesmiddelen zijn ontstaan uit de research van slechts veertig soorten planten. Neem aspirine, die is gemaakt uit de plant moerasspirea. Antibiotica zijn uit schimmels geïsoleerd, bètablokkers uit een inheemse Indiase plant. Maar nu worden deze middelen synthetisch nagemaakt. Chronisch gebruik van deze synthetische middelen werkt verstorend op ons lichaam en toch noemt men ze geneesmiddelen. Antibiotica verstoren de darmfunctie. De darmflora heet niet voor niets een flora. Het is de plantenwereld in ons lichaam, gelijkaardig aan de plantenwereld om ons heen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.