Vlam in de pan

Een golf aan nieuw onderzoek wijst erop dat psychische ziekten, zoals veel andere ziekten, het gevolg zijn van ontsteking. Celeste McGovern onderzoekt hoe u het vuur in uw immuunsysteem kunt blussen om depressies, angsten, dwangstoornissen en meer te genezen.

De laatste keer dat Ali Zeck een zelfmoordpoging deed, was tijdens haar opname in een psychiatrische kliniek. De antidepressiva werkten niet, net als alle andere psychofarmaca die ze een kwarteeuw lang in allerlei doseringen en combinaties had geslikt. Toen Ali begin twintig was, werd bij haar een eetstoornis vastgesteld. Ze werd een paar dagen opgenomen en ging naar huis met haar eerste recept voor pillen die ze, zo werd haar verteld, de rest van haar leven zou moeten slikken.

In de tien jaar daarna was Ali’s leven ‘een dagelijks terugkerende strijd’ tegen depressie en angst. Ze slikte een cocktail aan pillen van diverse artsen en had het gevoel in een achtbaan te zitten, waarin donkere depressies en manische periodes elkaar afwisselden. Uiteindelijk kreeg ze de diagnose bipolaire stoornis.

Ali kon zich maar net aan staande houden. Soms huilde ze uren of dagen achtereen, dronk om halfelf ‘s morgens al wijn om de stimulerende effecten van haar medicijnen te dempen en pulkte net zo lang aan haar huid tot die ernstig ontstoken was. Vanwege haar psychotische perioden en zelfmoordpogingen werd ze steeds vaker opgenomen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.