De mythe van de foute genen

 Gemuteerde genen leiden niet automatisch tot kanker, aldus Rob Verkerk.

Actrice Angelina Jolie is het boegbeeld van een compleet nieuwe industrie rond kankerpreventie (zie ook Geen overhaaste beslissingen). Net als Jolie kunt u laten vaststellen of u mutaties hebt in één of beide genen die bepalend zijn voor de kans op borstkanker BRCA 1 en BRCA 2, en besluiten of u door preventieve operatie dit risico wilt uitsluiten. Als u ‘foute’ genen hebt, zal de hedendaagse ‘gen-oncoloog’ u mogelijk proberen over te halen dag met uw handje te zeggen tegen uw borsten, eierstokken en eileiders.

Onze genen laden het geweer

Voorspellende gentesten zullen onvermijdelijk een grote rol gaan spelen in het terugdringen van kankerrisico’s. Een toenemend aantal artsen en andere beoefenaren van integratieve zorg en functionele geneeskunde, zetten deze diagnostiek al in. Kennis van genvariatiepatronen kunnen artsen en therapeuten helpen bij het adviseren van veranderingen in leefstijl, dieet en blootstelling aan belastende omgevingsfactoren die het risico op ziekte kunnen beperken.

Maar deze wetenschap staat nog in de kinderschoenen en er is veel dat we nog niet weten. Het al dan niet hebben van bepaalde genvariaties is niet de belangrijke vraag; het gaat er om inzicht te verwerven in hoe onze genen zich uitdrukken. In essentie zijn het onze genen die ‘het geweer laden’ en is het onze omgeving die ‘de trekker overhaalt’. Dit betekent dat u prima met een gemuteerd setje genen kunt leven als u rekening houdt met bepalende omgevings- en dieetfactoren. Zo kunt u een enorme invloed uitoefenen op de manier waarop uw genen zich manifesteren. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.