Last van uw rug of heup? Zoek het hogerop!

Als u met rug- of heupklachten naar een arts gaat, zoekt die meestal naar een lokale oorzaak. Maar de oplossing kon weleens een stukje hoger liggen: helemaal bij uw kaak, zegt Cate Montana.

Hebt u dat ook weleens: u geeuwt en voelt dan een ‘knak’ in uw kaak? Of u bent uw eten aan het kauwen, en u hoort een klik in uw kaakgewricht, vlak bij uw oor? Of u merkt dat het gebied van uw kaak en slaap gevoelig is?

Nou, dan hoort u bij de vele mensen die last hebben van een probleem dat temporomandibulaire disfunctie heet, of kortweg TMD.

TMD beïnvloedt het kaakgewricht, dat de onderkaak (mandibula) verbindt met het slaapbeen (os temporale: het stuk schedel voor het oor). Dit scharniergewricht is zo ontworpen dat de kaak van voor naar achter, op en neer en heen en weer kan bewegen. TMD beperkt deze bewegingen ernstig. Bij de aandoening zijn een of beide gewrichten aangedaan. De weefsels rond het kaakgewricht kunnen hevig geïnfecteerd raken en pijn doen, wat mensen belemmert bij het praten, lachen, kauwen en slikken. Sommige mensen met TMD kunnen niet lachen of zoenen. Anderen hebben zelfs moeite met ademhalen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.