Behandeling van lipoedeem

Vaak horen we dat lipoedeem (vetopslag) niet te genezen is. Tóch kunnen symptomen wel degelijk verminderd worden. Arts Trudy Vlot ontrafelt de complexe aandoening.

Q Bij mij is recentelijk de diagnose lipoedeem gesteld. Reguliere artsen zeggen dat het niet te genezen is. Ik vind dat moeilijk te geloven; er moet toch wel iets zijn waardoor mijn klachten aanzienlijk kunnen afnemen? Ik hoop dat u advies voor mij heeft.
L. Bruggink

A Ten eerste vind ik het vervelend dat bij u de diagnose lipoedeem is gesteld. Het is een chronische aandoening die inderdaad volgens de meeste artsen niet te genezen is. Dit komt omdat veel artsen eigenlijk niet goed weten wat het is. Of in ieder geval zeer beperkt, omdat ze er niet in worden onderwezen. Een onjuiste diagnose wordt dan ook snel gesteld; vaak wordt gedacht dat iemand obesitas of lymfeoedeem heeft. Toch komt lipoedeem veelvuldig voor, ongeveer 10 procent van de wereldbevolking is ermee behept.1

Wat is lipoedeem?

Als voor de meeste artsen al niet duidelijk is wat lipoedeem precies is, vraagt deze aandoening om verheldering. Om te beginnen is de naam misleidend. Oedeem is het ophopen van (weefsel)vloeistof. Bij lipoedeem wordt niet vloeistof maar vet op een symmetrisch onregelmatige manier opgeslagen. Deze vetopslag vindt meestal plaats in het onderste deel van het lichaam: heupen, knieën en benen – in veel mindere mate de armen.

Lipoedeem komt in vele gradaties voor. De vetophopingen leiden tot pijnklachten en vermoeidheid. De aandoening kan zelfs invaliderend zijn. De kwaliteit van leven wordt dramatisch onder druk gezet. Lipoedeem is niet alleen fysiek zwaar, maar ook emotioneel belastend. Zeker wanneer mensen in de omgeving de aandoening niet kennen en zij mensen met lipoedeem als dik, vet en ongedisciplineerd zien. Soortgelijke vernederende opmerkingen blijven hierbij helaas niet altijd uit. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.