Gebeten door beestjes

Recent onderzoek heeft de theorie nieuw leven ingeblazen dat achter veel schildklieraandoeningen een gemeen virus schuilgaat… en een immuunsysteem dat gerepareerd moet worden, zegt Celeste McGovern.

Als tiener leed Amy Meyers aan de ziekte van Pfeiffer. Deze ziekte wordt ook wel ‘kissing disease’ genoemd, omdat het eppstein-barrvirus (EBV), dat de ziekte veroorzaakt, via speeksel wordt overgedragen. Meyers kreeg koorts, gezwollen klieren en pijnlijke gewrichten, en was wekenlang heel moe. Het was een erg vervelende infectie, maar ze herstelde. Althans… dat dacht ze destijds.

Meyers is inmiddels arts in Texas en auteur van het boek The autoimmune solution (Harper Collins, 2017). Ze is er inmiddels van overtuigd dat die ziekteperiode niet het einde van haar strijd tegen het virus betekende. Meyers gelooft dat de infectie die ze als tiener doormaakte, heeft bijgedragen aan de auto-immuunziekte van haar schildklier, die ze later kreeg. Het idee dat EBV- en andere virusinfecties een belangrijke onderliggende oorzaak kunnen zijn van schildklieraandoeningen werd lang geleden verworpen, maar nu zijn er nieuwe aanwijzingen voor deze theorie. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.