Voeding die tegen uw hersenen zegt: stop met snacken

Verpest u uw dieet door teveel tussendoortjes? Snacken is een veelvoorkomende valkuil voor mensen die willen afvallen, maar er zijn een aantal voedingsmiddelen die een signaal doorgeven aan onze hersenen waardoor we een verzadigd gevoel krijgen, zo ontdekten wetenschappers.

Bepaalde hersencellen, tanycyten genaamd, reguleren onze eetlust en reageren op twee essentiële aminozuren die veelvuldig voorkomen in een twintigtal voedingsmiddelen, zoals kip, makreel, abrikozen, avocado’s en linzen.

Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan uw dieet vertelt de tanycyten dat u genoeg gegeten hebt. En dit kan betekenen dat u minder snel geneigd bent om tussendoor te snacken. Andere voedingsmiddelen vullen onze maag net zo goed, maar de hersenen krijgen dan niet dit signaal door en dus zullen we ons sneller weer hongerig voelen, aldus onderzoekers van de Universiteit van Warwick.

Hoofdonderzoeker Nicholas Dale ontdekte de tanycyten en de rol die ze spelen in onze spijsvertering. De tanycyten, die zich in het centrale deel van de hersenen bevinden, nemen signalen waar van de aminozuren die vrijkomen wanneer we eten, en dit heeft ‘zeer belangrijke implicaties voor het ontwikkelen van nieuwe manieren om mensen te helpen hun gewicht onder controle te houden,’ stelt hij.

Dankzij deze ontdekking kunnen efficiëntere diëten ontwikkeld worden. In plaats van minder te eten, hoeven we alleen maar meer voedsel te eten dat rijk is aan de aminozuren die signalen doorgeven aan de tanycyten.
Ziehier 21 voedingsmiddelen die u een verzadigd gevoel geven.

 1. Ansjovis
 2. Abrikozen
 3. Linzen
 4. Varkensschouder
 5. Dadels
 6. Pruimen
 7. Tonijn
 8. Aubergines
 9. Kip
 10. Krab
 11. Makreel
 12. Pinda’s
 13. Pistaches
 14. Vijgen
 15. Sesamzaak
 16. Zoete aardappelen
 17. Tahini
 18. Parmezaan
 19. Walnoten
 20. Amandelen
 21. Avocado’s

Literatuur
1. Molecular Metabolism, 2017; doi: 10.1016/j.molmet.2017.08.015
  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.