Biopiraterij

Big Pharma steelt traditionele plantenkennis, zegt Rob Verkerk

U hebt vast wel gehoord van het ‘patentklif’ een paar jaar terug: toen het patent op geneesmiddelen met een hoog marktaandeel (blockbusters zoals Lipitor, Plavix en Singulair) verliep, liep de verkoop ervan sterk terug.

En de problemen van Big Pharma zijn nog lang niet voorbij. Er zit een tweede patentklif aan te komen, voor blockbusters waarvan de patenten rond 2020 verlopen. De farmaceutische sector probeert dat probleem op verschillende manieren het hoofd te bieden. Een ervan is de verkoop van meer generieke geneesmiddelen (medicijnen met dezelfde werkzame stof als het origineel).

Als het patent op een geneesmiddel is verlopen, kan iedereen de generieke versie ervan op de markt brengen. Je hebt alleen kennis en geld nodig om het te produceren, een vergunning te krijgen, het te distribueren en te verkopen. Veel mensen denken dat generieke geneesmiddelen vooral uit India of China komen, maar Big Pharma heeft ook fabrieken in andere ontwikkelings- en opkomende landen. Ze gaan de strijd aan met andere producenten, in de hoop dat een logo van Pfizer, Bayer, Merck of GSK meer klanten trekt. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.