Helende handen

Nog voor er medicijnen of zelfs kruidenmiddelen waren, waren er al handopleggingen. Tegenwoordig zijn die weer helemaal in zwang en er zijn verschillende methoden om uit te kiezen. Cate Montana geeft een overzicht van een aantal spirituele geneeswijzen die hun nut bewezen hebben.

Het doorgeven van helende energie via de handen is misschien wel de oudste therapievorm die we kennen. Medische teksten uit de oudste beschavingen, zoals die van India, China en Egypte, beschrijven het menselijk lichaam als een levenskracht: een vorm van energie die in wisselwerking staat met externe krachten uit onze fysieke wereld en met niet-fysieke invloeden als gedachten, emoties en intenties.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn de energiekrachten uit de natuur ook te vinden in de mens, en uiten ze zich via het lichaam, de geest, emoties en de ‘ziel’.

In het christelijke Westen wordt handoplegging nog steeds gezien als een formele manier om de Heilige Geest (een hogere macht) op te roepen tijdens ceremonies als doop, vormsel, zegening en inwijding.

Het eeuwenoude besef dat menselijke en universele systemen met elkaar verbonden zijn op het (subatomische) niveau van de kwantumenergie wordt nu ook wetenschappelijk onderzocht. En de overdrachtsmethoden van subtiele energiegeneeswijzen, zoals de aloude traditie van de handoplegging, heet vandaag de dag ‘bioveldtherapie’. Deze term werd voor het eerst gebruikt op een nationaal gezondheidscongres in de VS, met bioveld als alternatief voor verouderde termen als ‘aura’.

Bioveldtherapieën zijn niet-invasieve behandelmethoden waarbij de behandelaar een wisselwerking aangaat met het levende energieveld van de cliënt om zo een helende respons te stimuleren. Het bioveld wordt omschreven als ‘een massaloos, maar niet per se elektromagnetisch veld dat levende lichamen omringt en doordringt, en dat invloed heeft op het lichaam’. Vaak wordt deze definitie nog verder uitgebreid met de informatieoverdracht die het fysieke, mentale, emotionele of spirituele welzijn van iemand kan bevorderen. De best bestudeerde bioveldtherapieën van dit moment zijn onder andere therapeutic touch, healing touch, reiki en qi gong (spreek uit als tsjie gong). ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.