Een onafhankelijkheidsverklaring door artsen

Zet de patiënt op de eerste plaats en bespreek zijn voeding en mate van lichaamsbeweging in plaats van meteen medicijnen voor te schrijven, zo verklaart een groep artsen in een onversaagd manifest voor een nieuwe geneeskunde.

Het wordt tijd dat artsen zich profileren als helden en patiënten naar waarheid vertellen dat de meeste ziekten veroorzaakt worden door leefstijlkeuzen in plaats van alleen maar de betaalde lakeien te zijn van de farmaceutische industrie. Een groep artsen heeft daarom een onafhankelijkheidsverklaring van Big Pharma ondertekend.

Artsen falen als zij de patiënten alleen medicijnen voorschrijven en weinig of niet praten over veranderingen in hun leefstijl die de meeste chronische ziekten kunnen voorkomen en zelfs genezen, met name over gezond eten, sporten en het verminderen van stress.

De onafhankelijke artsen pleiten voor een complete herziening van het huidig medisch systeem dat ziekten beschouwt als het resultaat van veroudering en ze uitsluitend behandelt met medicijnen of chirurgie. De werkelijke rol van artsen zou moeten zijn dat ze patiënten adviseren over gezond eten in plaats van naar het receptenblok te grijpen als het met de gezondheid de verkeerde kant opgaat, aldus de artsen.

Onder leiding van Balazs Bodai, directeur van het Breast Cancer Survivorship Instituut in Sacramento, California hebben deze 21 artsen de leefstijlgeneeskunde al geïntegreerd in hun praktijk en nu dringen zij er bij anderen op aan om hetzelfde te doen. ‘Al veel te lang lijden patiënten aan chronische ziekten, omdat ons gezondheidszorgsysteem geen proactieve rol speelt bij het bevorderen van gezond eten,’ zeggen ze. ‘Een paradigmaverschuiving naar leefstijlgeneeskunde moet dringend worden geïmplementeerd.’1 ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.