Nooit meer vergeten

Geneesmiddelen helpen niet. Maar Celeste McGovern ging in gesprek met een alzheimerpatiënt die zijn geheugen terugkreeg met een ‘ochtendcocktail’. Ze legt de stapel bewijzen bloot die u anders nooit te horen zou krijgen. Lees alles over het zenuwgif dat centraal staat bij deze epidemie.

John Blackburn (niet zijn echte naam) was nog maar 52 toen hij voor het eerst vermoedde dat er iets mis was met zijn hersenen. Hij was de bungalow in het Engelse Leicester aan het verbouwen, waar hij met zijn vrouw woonde. John was iets aan het opmeten. Toen liep hij naar de kamer ernaast… en was de afmetingen vergeten. Hij deed de meting opnieuw, en deze keer zorgde hij dat hij zich goed concentreerde. Maar het lukte hem weer niet om de getallen te onthouden. Zoiets had hij nog nooit meegemaakt. Zijn vrouw had zijn vergeetachtigheid ook opgemerkt. ‘Ik had zelfs moeite om een gewoon gesprek te voeren,’ zegt hij.

John werd naar een geheugenkliniek verwezen en vervolgens naar een neuroloog. Op scans was te zien dat zijn hersenen aan het krimpen waren. In oktober 2014 kreeg hij de diagnose vroege alzheimer (preseniele dementie).

Naar schatting 200.000 mensen in Nederland hebben de ziekte van Alzheimer. In 2030 zullen dit er waarschijnlijk tweemaal zo veel zijn. Wereldwijd gaat het op dit moment om maar liefst 20 miljoen mensen.1 De ziekte kan worden herkend aan beelden van de hersenen met ‘neurofibrillaire tangles’ (knopen van ineengestrengelde zenuwvezels) en ‘seniele plaques’ (ophopingen van giftig eiwit dat bèta-amyloïd wordt genoemd). Deze kenmerken van de ziekte worden nog niet goed begrepen. Ze verstoren waarschijnlijk de communicatie tussen bepaalde zenuwcellen (neuronen), waardoor de hersenen niet meer goed kunnen werken.

De ziekte van Alzheimer kan iemands persoonlijkheid vernietigen. Patiënten raken hun geheugen, hun onafhankelijkheid en in feite hun leven kwijt. Dementie, waaronder alzheimer-dementie, was in 2015 de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland als je kijkt naar het aantal patiënten dat per jaar aan de ziekte overlijdt, terwijl het in 2011 nog op de derde plaats stond. 2,3 Als je tegenwoordig ouder bent dan 65 is de kans dat je de ziekte krijgt ongeveer 1 op 10, en als je ouder bent dan 85 is die kans fifty-fifty.1 ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.