Leefstijlgeneeskunde heeft de toekomst!

De zorg vraagt om revisie, een andere aanpak met leefstijl centraal

In mijn werk ontmoet ik regelmatig nieuwe mensen. Je stelt je dan netjes aan elkaar voor. Deze column is ook zo’n soort ontmoeting met u. Dus wil ik me graag aan u voorstellen. Zodat u me wat beter leert kennen en weet vanuit welke optiek ik items aan de kaak stel in de columns voor Medisch Dossier. Mijn naam is Trudy Vlot en ik ben leefstijlarts met een eigen praktijk.

Wat doet een leefstijlarts?

De twee losse woorden ‘leefstijl’ en ‘arts’ kent iedereen wel, maar niet als samenvoeging. Binnen de praktijk kijken mijn collega’s en ik kritisch, maar met een open geest naar allerlei vormen, technieken en vraagstukken die binnen de geneeskunde en zorg de revue passeren. Net als in dit tijdschrift wat u nu voor ogen heeft.

Het lichaam is slim

Stel u komt met een klacht bij uw huisarts. Van alle klachten die bij de huisarts worden gepresenteerd, is tussen 70-90 procent gerelateerd aan leefstijl. Ik vind het opvallend dat er vaak direct wordt ingegrepen met medicatie, fysiotherapie of een (kleine) chirurgische ingreep. Hiermee gaat men voorbij aan de oorzaak van de klacht, die namelijk vaak gepaard gaat met leefstijl. Komt u met diezelfde klacht bij een leefstijlarts, dan brengt die uw levensloop in kaart, en gaat na waar er verstoringen hebben plaatsgevonden.

Het lichaam is slim en kan een enkele verstoring wel verhelpen of compenseren. Maar als er meerdere verstoringen achter elkaar plaatsvinden, wordt dit lastiger. En die verstoringen zijn geen grote zaken zoals bijvoorbeeld een ongeval, maar zijn juist vaak voor ons gevoel wat kleine factoren. Voorbeelden hiervan zijn een onregelmatig slaappatroon, onjuiste voeding of te lang achter elkaar zitten. Dit zijn allemaal leefstijlfactoren die onze gezondheid en welzijn in de weg kunnen zitten en waar u klachten van kan krijgen. Het meest logisch is dan om uw leefstijl aan te passen, en pas daarna indien nodig te grijpen naar ‘heftigere’ middelen. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
complementaire therapie, aandoeningen huid