Een oplossing voor kennelhoest

Holistisch dierenarts Rohini Sathish heeft tal van medicijnvrije manieren om kennelhoest te voorkomen en behandelen.

Vraag: Mijn honden, Bart en Lisa, moeten naar een kennel als we naar het buitenland gaan. De kenneleigenaren dringen er iedere keer op aan dat ze gevaccineerd worden tegen kennelhoest. Nu de honden ouder worden maken we ons een beetje zorgen daarover. Afgelopen zomer kreeg Lisa kennelhoest ondanks de vaccinatie en kreeg ze een kuur met sterke antibiotica voorgeschreven. Zijn er manieren om de aandoening op natuurlijke wijze te voorkomen en te behandelen?
T.D., via e-mail

Antwoord: Kennelhoest, of infectieuze tracheobronchitis, is een besmettelijke infectie die vaak voorkomt bij honden. Katten kunnen het ook krijgen, maar dat komt veel minder vaak voor. De meeste dierenartsen zien een toename van kennelhoest met Kerst, Pasen en tijdens de zomermaanden, wanneer de hondeneigenaren hun honden naar een pension brengen .als ze met vakantie gaan.
Oorzaken

Kennelhoest wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Bordetella bronchiseptica, maar een besmetting met virussen - zoals het honden parainfluenza-virus, hondenherpesvirus en honden adenovirus – kan er ook toe leiden. Als een groot aantal honden in elkaars naaste nabijheid is, zoals in kennels, is het voor de bacteriën of virussen makkelijk om te worden overgedragen van een besmette hond naar andere dieren.
Ondanks de naam kennelhoest krijgt een hond de aandoening niet alleen door een verblijf in kennels. Een besmette hond kan de ziekte verspreiden onder honden uit de buurt, in een dierenartsenpraktijk, of op om het even welke plaats waar honden in nauw contact komen met elkaar. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
dieren