De geest is sterker dan de ziekte

Lynne McTaggart deed experimenten om erachter te komen of gedachten wetenschappelijke doelobjecten kunnen beïnvloeden, maar ontdekte toen dat veel van de effecten ook hun weerslag hadden op de deelnemers.

Het is april 2008, een jaar nadat ik was begonnen met omvangrijke intentie-experimenten om te onderzoeken in hoeverre gedachtekracht de fysieke wereld kan beïnvloeden. Ik had lezers van over de hele wereld uitgenodigd om gezamenlijk een specifieke gedachte te sturen naar een bepaald doelobject. Dat object was opgesteld in het laboratorium van een van de wetenschappers die met mij samenwerkte.

We hadden toen al vier experimenten gedaan. Daarbij hadden we intenties gestuurd naar eenvoudige doelobjecten, zoals zaden en planten. De resultaten waren opvallend hoopgevend (zie kader op pagina 26). Nu wilde ik het persoonlijker maken, iets wat prima paste in mijn eerste tweedaagse workshop, die ik die zomer in Chicago zou houden.

In een gekke bui besloot ik de deelnemers in groepjes op te delen en ze gezamenlijk een helende intentie te laten sturen, bestemd voor een groepslid met een medische aandoening. Ik dacht dat het groepseffect van onze workshop niet meer zou opleveren dan een lichte verbetering, veroorzaakt door het placebo-effect. Meer een feel good-exercitie dus, vergelijkbaar met een massage of een gezichtsbehandeling. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
complementaire therapie aandoeningen