Het HPV-vaccin onder de loep

Er bestaan veel misvattingen over de veiligheid van het HPV-vaccin, zegt Rob Verkerk

Nu veel mensen het vertrouwen kwijtraken in medicijnen als de aangewezen middelen om ons gezond te houden, proberen farmaceutische bedrijven uit alle macht vaccins te verkopen.

Daar is een goede reden voor. Zij kunnen zich daarmee richten op extreem grote aantallen mensen. Met nationale vaccinatieprogramma's is het bereik van de doelgroep groot (en dat staat gelijk aan veel inkomsten), en en bedrijf is niet aansprakelijk voor eventuele schade ontstaan door toediening van een vaccindoor vaccins.

Deze aansprakelijkheid is bijna dertig jaar geleden in de meeste westerse landen, waaronder de VS en het Verenigd Koninkrijk, overgedragen van de vaccinindustrie aan de overheid. Wij, de burgers, krijgen de rekening voor via belastingen.

Laten we, met dit in ons achterhoofd, het zeer actuele probleem van HPV-vaccinatie onder de loep nemen. HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Er zijn ruim 100 varianten van dit virus, waarvan enkele baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. De varianten HPV16 en HPV18 veroorzaken samen ongeveer 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het HPV-virus is zeer besmettelijk en wordt overgedragen via seksueel contact. In de VS worden tiener- en prepuberjongens evenals meisjes verleid tot vaccinatie. In het Verenigd Koninkrijk wordt bijna 90 procent van de adolescente meisjes ingeënt.. In Nederland lag dit percentage in 2016 op 56 procent. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
vaccinatie, kanker vrouw