Goed gebekt

Slechte tanden en slecht tandvlees kunnen een belangrijke oorzaak zijn van een flink aantal ziekten, van hartaandoeningen en diabetes tot kanker.
Al jaren leggen medische wetenschappers verband tussen hartkwalen en tandvleesaandoeningen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een gezonde of ongezonde mond bij vrouwen een grote rol kan spelen bij het al dan niet krijgen van borstkanker.

Onderzoekers aan de State University of New York in Buffalo, de Houston School of Dentistry en de universiteit van Michigan hebben ontdekt dat vrouwen met parodontitis – waarbij het tandvlees ontstoken raakt door tandplak – waarschijnlijk een grotere kans hebben op borstkanker, vooral na de menopauze.

De onderzoekers baseerden hun bevindingen op gegevens van bijna 74.000 deelnemers die deelnamen aan een gezondheidsonderzoek onder vrouwen. Ze waren bij de start van het onderzoek gezond en werden daarna zeven jaar gevolgd.1 Zo’n 26 procent van de vrouwen gaf aan dat ze parodontitis hadden en tegen het eind van het onderzoek hadden 2124 vrouwen borstkanker gekregen.

Toen de wetenschappers beide aandoeningen nader onderzochten, ontdekten ze dat de vrouwen met parodontitis 14 procent meer kans hadden op borstkanker. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.

Trefwoorden
mondgezondheid, luchtwegen, hart en vaten kanker