De redding van mijn huid

Hanna Sillitoe (38) leed jarenlang aan pijnlijke en jeukende psoriasis, totdat ze de helende kracht van gezonde voeding ontdekte.

Als mensen mij vroegen ‘Hoe gaat het?’ antwoordde ik automatisch ‘Goed, dank u’, net als de meesten van ons doen. Maar in feite ging het helemaal niet goed met mij. Ik voelde me ellendig en ik had last van pijn en allerlei ongemakken.

Ik was vijftien toen ik voor het eerst een groepje jeukende, rode stippen op mijn buik ontdekte. In de loop van de week leken ze zich te vermenigvuldigen en verder uit te breiden. Mijn huisarts stelde de diagnose schurft – een besmettelijke huidziekte die veroorzaakt wordt door kleine mijten die gangetjes graven in de huid – en schreef een crème en een antibioticakuur voor om een verdere verspreiding van de infectie tegen te gaan. Maar dit was de verkeerde diagnose. De crème had geen enkel effect en de antibiotica maakte mijn huidproblemen erger.

Het kostte me meerdere bezoeken aan de huisarts, en een consult met een dermatoloog, om de juiste diagnose te krijgen: psoriasis, een chronische niet-besmettelijke aandoening die ervoor zorgt dat de huid sneller dan normaal cellen aanmaakt aan de oppervlakte van de huid.

  ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.