Het recept voor een gezonde huid

Wij mensen hebben niet alleen een microbioom in onze darmen, maar ook op onze huid. Shann Nix Jones heeft een paar smakelijke ideeën om goed voor dit microbioom te zorgen.

Op het 23e Wereldcongres Dermatologie in 2015 was het huidmicrobioom, ofwel alle micro-organismen op de huid, een belangrijk onderwerp. Tot voor kort was de heersende opvatting dat de huid vooral een barrière is, bedoeld om zaken buiten de deur te houden. Maar uit nieuwe inzichten in de biologie van de huid blijkt dat de huid een dynamisch orgaan is dat wemelt van de goedaardige microben, die nuttig voor ons zijn... als we ze tenminste hun werk laten doen.

Een van de belangrijkste uitkomsten van het HMP (het Amerikaanse humanemicrobioomproject) was dat bijna iedereen ziekteverwekkende bacteriën in zijn darmen heeft. Maar bij gezonde mensen veroorzaken die geen ziekten; ze 'wonen' gewoon vreedzaam bij hun gastheer, te midden van de rest van het microbioom. Pas als het hele systeem uit zijn evenwicht raakt, beginnen die slechte microben op te spelen en veroorzaken ze problemen.

Hetzelfde geldt voor het huidmicrobioom. Als we de goede bacteriën die daar wonen uitschakelen – bijvoorbeeld door 'antibacteriële' producten (zeep, shampoo, douchegel) te gebruiken – ontstaat er ruimte waarin de ziekteverwekkers zich kunnen verspreiden, die problemen kunnen geven. Antibacteriële producten verstoren het delicate evenwicht tussen goede en slechte bacteriën, en gooien het immuunsysteem overhoop. Daardoor stijgt de kans op allergieën, vooral bij kinderen.1

De huid maakt net als de darmen deel uit van ons immuunsysteem. Eigenlijk is het immuunsysteem overal aanwezig waar het lichaam schade zou kunnen oplopen door contact met de buitenwereld. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam, en als zodanig vormt het een groot terrein waar interactie plaatsvindt met microben uit onze omgeving. Onze huid en darmen zijn twee van de voornaamste plekken waar we bescherming nodig hebben, en ze zijn nauw met elkaar verbonden.

Uw huidmicrobioom wordt deels gereguleerd door een evolutionair gezien zeer oude tak van het immuunsysteem: het complementsysteem. Dit slimme complementsysteem werkt als een soort moleculair alarm en is als eerste ter plaatse; het leidt de tegenaanval bij overlast door slechte bacteriën. Het werkt ook ontstekingsremmend en zorgt voor een gevarieerde verzameling microben op uw huid, die daardoor gezond blijft.2 ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.