Geen gebak, geen zoetigheden

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een dieet waarbij het aantal koolhydraten drastisch wordt teruggeschroefd een effectieve manier kan zijn om kanker een halt toe te roepen.

Als het over kanker gaat, en de oorzaken en behandeling ervan, lijken er twee werelden te bestaan. De eerste is de traditionele geneeskunde met chemotherapie en radiotherapie als behandeling. Daarbij worden zacht gebak en zoetigheden aanbevolen om een energieboost te krijgen aan het eind van een slopende behandeling – vaak om een levensbedreigende zwakte en gewichtsverlies na chemotherapie te voorkomen.

In de tweede wereld ziet men een duidelijk verband tussen de ziekte en de suikers die we uit koolhydraten halen. Dat zijn de suikers die in het zachte gebak zitten dat kankercentra de patiënt voorschotelen, maar die ook in zetmeelrijke voedingsmiddelen, zoals brood, pasta en aardappelen aanwezig zijn. Dit verband werd meer dan 150 jaar geleden voor het eerst opgemerkt, en deze theorie won aan overtuigingskracht toen de Duitse wetenschapper Otto Warburg in 1924 de hypothese formuleerde dat suiker kankercellen voedt.

Hoewel oncologen het zogenaamde Warburg-effect erkennen als een indicatie voor kankercellen, blijft de standaardvisie dat alle cellen suiker nodig hebben om te kunnen overleven, en dat een kankerpatiënt geen suikerarm dieet hoeft te volgen omdat dit de gezonde cellen kan beschadigen. Dit bevestigt het advies dat aan kankerpatiënten wordt gegeven: het Britse MacMillan Cancer Support – een organisatie die vergelijkbaar is met het Nederlandse KWF Kankerbestrijding – komt met recepten voor zoetigheden, zoals in Amaretto gedrenkte perziken als opkikkertje, terwijl folders voor kankerpatiënten aanraden om zacht gebak te eten om het gewichtsverlies ten gevolge van chemotherapie te compenseren. Een brochurestelt: Het is goed om zacht gebak te eten … het bevat veel calorieën, iets wat u nodig heeft als u chemotherapie krijgt,. Dat voorkomt dat u te veel gewicht verliest. Chocoladepudding met een saus bijvoorbeeld is een heerlijke traktatie.’ Er is zelfs een Facebookpagina Cakes Against Cancer met meer dan 52.000 volgers. ...

Lees het hele artikel:

Bestel dit nummer of    log in als u abonnnee bent.